Over ketogeen dieet

Zoals eerder vermeld, is het ketogene dieet een grotere uitdaging voor populaire opvattingen, voornamelijk omdat verschillende basisvoedingsmiddelen zoals rijst, aardappelen, pasta en het meeste fruit uit het dieet worden verwijderd. Combineer dat dan met het idee dat je zeer hoge niveaus van ‘gezond vet’ moet consumeren om lichaamsvet te verliezen. (Wat voor niet-geïnformeerden niet logisch is), en het is geen wonder dat de meesten niet eens zullen nadenken over het ketogene dieet. Voeg daar nog het debat aan toe: is cholesterol slecht (niet als je keto-aangepast bent)? Dit zijn enkele redenen waarom de meesten ervoor kiezen om af te zien van het Keto-dieet.

Kernovertuiging: alle verandering is in het begin moeilijk, in het midden rommelig en uiteindelijk prachtig.

De complexiteit van het ketogene dieet is te breed om hier simpel uiteen te zetten, dus ik zal in het kort wat basisinformatie uiteenzetten, plus links als je geïnteresseerd bent in meer details en een link als je op het punt staat een ketonenmeetapparaat te kopen:

Hoe ziet een ketogeen dieet eruit?

Door zeer weinig koolhydraten te consumeren (globaal gesproken 5-50 gram per dag), ‘matig eiwit’ (10-20% totale inname) en grote hoeveelheden gezond vet (70-90% totale inname), produceert het lichaam ketonen. Ketonen zijn een alternatieve, geprefereerde energie wanneer glucose niet beschikbaar is. En er worden absoluut geen calorieën geteld of beperkt.

Waarom is Ketosis goed voor je?

Lichamelijk aangepast zijn aan vet betekent dat je opgeslagen lichaamsvet als brandstofbron gebruikt in plaats van suiker (glucose) voor energie. Dus om jouw lichaam te overtuigen om een andere energiebron als brandstof te gebruiken, moet je de energie verkregen uit koolhydraten, achterwege laten. Hierdoor dwingt je jouw lichaam als het ware een andere energiebron te kiezen, te weten vet. Dit vet wordt dan omgezet in ketonen. Ketonen zijn een zeer efficiënte brandstof, vooral voor het hart en de hersenen.

Verminderde ontsteking (op cel niveau) ten gevolge van het ketogeen dieet heeft een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Ontstekingen zijn een voorspeller voor hartaandoeningen, diabetes type 2, Alzheimer en vele vormen van kanker. De vermindering van buikvet (visceraal) is veel hoger bij een ketogeen dieet dan bij een beperkend caloriedieet. Een voordeel van de ketogene levensstijl is dat jij je langer verzadigd voelt en de neiging hebt om ‘maaltijden’ uit te stellen of over te slaan. Niet omdat het moet zoals bij vasten, maar omdat je nog geen honger hebt.

Kernovertuiging: om de resultaten te behalen die de top 5% heeft, moet je beginnen met doen wat 95% niet wil doen.

Wat wordt verlaagd op een ketogeen dieet:

Spier- / gewrichtspijnen (mijn persoonlijke favoriet), prikkelbare darmsyndroom, polycysteus ovariumsyndroom, vochtretentie en bloeddruk, pre-diabetes, afname van levervet en afname van migraine.

Opmerking: diabetici en mensen die medicijnen gebruiken, moeten hun arts raadplegen voordat ze aan een ketogene levensstijl beginnen!

Aanbevolen YouTube-links om te bekijken (Engelstalig):
Dr. Stephen Phinney on nutritional ketosis and ketogenic diets part 1
Dr. Stephen Phinney on the safety and benefits of a ketogenic diet part 2
Dr. Stephen Phinney on problem solving a ketogenic diet part 3
Dr. Eric Berg the ketogenic diet plan for beginners
Dr. Eric Berg, what happens if you stop eating sugar

 

Nederlandse website met veel info over ketogeen, ketonen meetapparatuur, menu tips en een webshop etc.:
KetoFitShop 

Voor mijn klanten kan hier met 10% korting gekocht worden. Voor de juiste link kun je contact met me opnemen.

Maak je website met Websitemachine.nl